Sıkça Sorulan Sorular

 

7 AĞAÇ ORMANLARI SIKÇA SORULAN SORULAR

7 AĞAÇ ORMANLARI

 

7 Ağaç Ormanları programı ne zaman ve nasıl başladı?

7 Ağaç Ormanları, hızla yok olan doğal değerlere bireysel katılımlarla da sahip çıkılabileceği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımında tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesinin önemli payı olduğu düşüncesiyle 1993 yılında yola çıktı. 7 Ağaç Ormanları ile her yıl, her birey için kesilen 7 ağacı doğaya geri kazandırmak amaçlandı. Bu doğrultuda “Herkese 7 Ağaç” sloganı geliştirildi ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokolle ‘7 Ağaç Ormanları’ oluşturuldu. Bireylerin ve kurumların kendi adına ya da başkaları adına fidan dikmesini destekleyen bir düzenleme olarak başlayan proje, zaman içinde sürekliliği olan bir ağaçlandırma programına dönüştü.

Neden 7 fidan?

1994 yılında, her bireyin çeşitli gereksinimleri için tükettiği orman ürünlerini karşılamak amacıyla yılda en az 7 ağaç kesildiği hesaplanmıştı. Bu bilgiden yola çıkarak aynı yıl başlatılan 7 Ağaç Ormanları Programı “doğaya her yıl 7 ağaç borçluyuz” söylemiyle hayata geçti. O yıllardan bugüne katlanarak artan kentsel nüfus, büyüyen pazar ekonomileri, yükselen refah düzeyi ve sürekli çeşitlenen tüketim alışkanlıkları dünya ormanları üzerinde daha da büyük baskılar oluşturmaya devam etti.

 

Not defterinden kâğıt peçeteye, yemek masasından bebek bezine, kürdandan keresteye, her gün kullandığımız daha nice ürün için milyonlarca ağaç kesiliyor. Tarım alanı ve otlak açmak için, daha fazla konut, yol ve baraj inşa etmek için ormanlar yok ediliyor. Uydu fotoğraflarından elde edilen veriler, dünyamızın 2000 yılından bu yana 2.3 milyon kilometrekare orman varlığını kaybettiğini, buna karşılık sadece 800,000 kilometrekare ağaçlandırma yapılabildiğini gösteriyor. Soluduğumuz oksijeni sağlayan, atmosfere saldığımız karbondioksiti hapseden ormanlarımız yok olurken, küresel ısınmanın giderek ağırlaşan sonuçlarını günbegün yaşıyoruz. Doğaya olan borcumuz sürekli katlanarak artıyor. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için bugün bir simgeye dönüşen 7 Ağaç Ormanlarını büyütmeye ve geliştirmeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

 

Bugüne kadar kaç fidan dikildi?

7 Ağaç Ormanları Programı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 5 milyonu aşkın fidan dikilmiştir.

 

7 Ağaç Ormanları programı kapsamında ağaçlandırma dışında neler yapılmaktadır?

7 Ağaç Ormanları Programı, dönemsel olarak uygulanan bilinçlendirme, eğitim ve tanıtım çalışmalarıyla desteklenmektedir.

 

Nasıl katılabilirim?

Bireysel ve kurumsal olarak doğaya olan borcunuzu ödeyebilir ve armağan tercihlerimizi doğadan yana kullanabilirsiniz.

7 Ağaç Ormanlarına yeni fidanlar kazandırmanın üç yolu var:

  • www.cekuldukkan.org sitesi üzerinden kaydınızı oluşturabilir,
  • [email protected] adresimize mail gönderebilir,
  • 0212 249 64 64 numaralı telefonla bize ulaşabilir,
  • Beyoğlu’nda bulunan vakıf merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

NOT: Çalışma saatlerimiz hafta içi Pazartesi ve Cuma günleri evden, Salı-Çarşamba-Perşembe günleri 10.30-12.30 / 13.30 – 16.30’dur.

 

Düzenli destek vermek için ne yapmalıyım?

Her yıl doğaya olan borcunuz için 7 fidan dikerek ödeyebilir, dostlarınız adına fidan dikebilirsiniz. 7 Ağaç Ormanlarının bugüne kadar en başarılı yaygınlaşma şekli insan zincirleridir. Çevrenizi ve çalıştığınız kurumu 7 Ağaç Ormanları’ndan haberdar etmek en anlamlı bir destek biçimi olacaktır. Kısacası armağan edilecek her fidan yeni fidanları da beraberinde getirecektir.

SAHALAR VE FİDAN TÜRLERİ

Yapılan ağaçlandırmada ne tür fidanlar tercih ediliyor?

Fidan türleri, bölgenin iklimine, topografyasına, dikim alanlarının özelliğine göre orman bölge müdürlüklerince yapılan projelerle belirlenmektedir. Ana sırtlarda,  yangın emniyet yollarına ve yol kenarlarına servi türleri dikilirken, dere kenarlarına, sığla, akasya, aylantus, akçaağaç, meşe, ceviz gibi türler, diğer geniş alanlara karaçam, kızılçam, sahil çamı, sedir ve fıstık çamı gibi türler seçilmektedir.

 

Hangi sahalar tercih ediliyor?

ÇEKÜL Vakfı kenti bir bütün olarak ele aldığından dolayı, çalışma alanlarına paralel olarak ağaçlandırma sahalarını planlamaktadır. Bununla birlikte Orman Bölge Müdürlükleri’ne ait sahalarda yapılan ağaçlandırma projelerine destek verilmektedir.

 

Fidanlar kimler tarafından dikiliyor?

Fidanlar, saha için hazırlanan projeler doğrultusunda yereldeki görevliler tarafından dikilmektedir.

 

Fidanlar ne zaman dikiliyor?

Bölge iklimi ve yapısına göre farklılık göstermekle birlikte, dikim dönemi Eylül-Ekim aylarında başlayıp Nisan- Mayıs aylarına kadar sürmektedir.

 

Hangi yaşta fidanlar dikiliyor?

Saha için hazırlanan projede belirtilen sıralar halinde, 0-1 yaş arası fidanlar dikilmektedir.

 

Dikilen fidanların bakımları yapılıyor mu?

Fidanların bakımları ilk 3 yıl boyunca düzenli olarak yapılmaktadır. Fidanlar 3. yılından sonra insan eline ihtiyaç duymamakla birlikte, gerektiğinde bakım çalışmalarına 5. yılda da devam edilmektedir.

BENİM FİDANLARIM

Fidanların üzerinde isim yazıyor mu?

Hayır, fidanlar üzerinde bir isim ya da isimlik bulunmamaktadır. Henüz bebek olan fidanların zarar görebileceği bir uygulamadan kaçınılmaktadır.

 

Katkımızı nasıl takip edebiliriz?

Yaptığınız katkıyla hangi sahaya fidanlar dikildiğini www.7agac.org sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Yıllara göre sahaların genel bilgisi ve fotoğrafları paylaşılmaktadır. Katkıda bulunanların bilgileri ise ÇEKÜL Vakfı tarafından arşivlenmektedir.

 

Kendi fidanlarımı görebilir miyim?

ÇEKÜL Vakfı’ndan alacağınız bilgiyle sahaları gezebilir, sizin de katkınızla ağaçlandırılmış olan alanları görebilirsiniz. Hangi fidanların sizin olduğunu bulmanız teknik olarak mümkün olmasa da siz de o sahaya hayat verenlerden birisiniz!

 

Katkımız karşılığında sahaya bir tabela konacak mı?

Sahalarımızın büyük bölümünde yalnızca bir adet ÇEKÜL 7 Ağaç Ormanları tabelası bulunmaktadır. Dikim sahalarının şehir merkezlerinden uzak ya da yüksek noktalarda bulunması tabela dikimini işlevsiz kılmakla birlikte, yaygınlaşan tabela dikimleri uzun vadede doğaya zarar vereceğini biliyoruz.

 

İstediğim bölgede dikim yapılmasını sağlayabilir miyim?

Saha belirlenmesi, görüşme ve protokol süreçlerine ilişkin planlamalar, dikim işlemlerinin yaklaşık bir yıl öncesinde ÇEKÜL Vakfı tarafından yapılmaktadır. Başka bir deyişle katkılar önceden belirlenmiş dikim sahasına aktarılacaktır.

 

Katkılarımızla hep aynı sahada fidan dikilmesi mümkün mü?

Dikimler, 7 Ağaç Ormanları’nın saha planlamasına göre yönlendirilmektedir. Sene içinde yapılan tüm katkılar, o yıl için belirlenmiş olan sahalarda yapılan ağaçlandırma çalışmalarına aktarılırken; büyük sahalar söz konusu olduğunda birkaç yıl üst üste aynı bölgedeki sahalar ağaçlandırılabilmektedir.

 

Sahaları ziyaret edebilir miyiz?

Elbette, ulaşım bilgisi konusunda vakfımızdan bilgi alarak sahalar ziyaret edebilir.

 

SERTİFİKA

 

Sertifika metninde istediğim değişiklik yapılabilir mi?

Armağan amacına göre hazırlanan sertifika metinlerine bir cümlelik ekleme yapmak mümkündür.

Şirket logomuz sertifikaya eklenebilir mi?

Koru ya da orman oluşturulması koşuluyla sertifikaların “armağan eden” bölümüne kurum logosu eklenebilir.

Sertifika alarak kâğıt tüketimine neden olmak istemiyorum, ne yapmalıyım?

Orman varlığımızı korumak için, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek ve bu bilinci yaymak önemli bir adımdır.

E-sertifika seçeneğini tercih ederek kâğıt kullanımını azaltabilir, sertifikanın dijital ortamda iletilmesini sağlayabilirsiniz.

 

Vakfın kapalı olduğu durumlarda, örneğin hafta sonlarında sertifikamızı nasıl alabiliriz?

Web sayfamız üzerinden vereceğiniz siparişte e-sertifika seçeneğini tercih ederek sertifikanın sistem tarafından ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

 

E-bültenimize Üye Olun,
Fırsatları Kaçırmayın!


Bu Sanal Mağazada Elektronik Ticaret için ProjeSoft E-Ticaret yazılımı kullanılmaktadır.